niedziela, 5 stycznia 2014

Spaghetti al pomodoro - czyli makaron w sosie pomidorowym


Przepis ten jest klasyk wszechczasów, no i można powiedzieć, ze każdy Włoch go zna i ma swoje podejście do niego. Wiec trzeba eksperymentować! Posiłek ten można znaleźć w restauracjach i domach w całych Włoszech - od północy do południa.

Poniżej, nasz przepis na Spaghetti al pomodoro, który doprawialiśmy przez ostatnie 6 miesięcy.


Skladniki na dwie osoby // Czas przygotowanie: ~ 15min

200g Spaghetti
250g - 300g przecieru pomidorowego
100g pomidorów cherry
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
  1. W patelni rozgrzać olej (najlepiej oliwę) i dodać pokrojony czosnek i cebule.
  2. W dużym garnku rozgrzać wodę. Kiedy się zagotuje, dodać sól i dodać makaron i gotować około 8-10min, od czasu do czasu mieszając.
  3. W międzyczasie do patelni dodać przecier, posolić i doprawić na smak (np. bazylia lub oregano) i dodać małą łyżkę cukru.
  4. Pokroić pomidory i dodać do sosu, gotując przez 3-4min. 
  5. Na końcu, odlać ugotowane spaghetti i pomieszać z sosem pomidorowym w patelni.
Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz