Przepis
ten jest klasyk wszechczasów, no i można powiedzieć, ze każdy Włoch go zna i ma
swoje podejście do niego. Wiec trzeba eksperymentować! Posiłek ten można
znaleźć w restauracjach i domach w całych Włoszech - od północy do południa.
Poniżej,
nasz przepis na Spaghetti al pomodoro, który doprawialiśmy przez
ostatnie 6 miesięcy.
200g
Spaghetti
250g
- 300g przecieru pomidorowego
100g pomidorów
cherry
1 ząbek
czosnku
1 mała
cebula
- W patelni rozgrzać olej (najlepiej oliwę) i dodać pokrojony czosnek i cebule.
- W dużym garnku rozgrzać wodę. Kiedy się zagotuje, dodać sól i dodać makaron i gotować około 8-10min, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie do patelni dodać przecier, posolić i doprawić na smak (np. bazylia lub oregano) i dodać małą łyżkę cukru.
- Pokroić
pomidory i dodać do sosu, gotując przez 3-4min.
- Na końcu, odlać ugotowane spaghetti i pomieszać z sosem pomidorowym w
patelni.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz