sobota, 25 stycznia 2014

Spaghetti alla Bolognese: Przepis na makaron w sosie pomidorowym z mięsem mielonym


Spaghetti alla Bolognese w sumie nie istnieje we Włoszech: potrawa ta nazywa się "ragu allaBolognese" i nie zwiera sosu pomidorowego. Ale cały świat zna i lubi wariancje z sosem pomidorowym, dlatego chcemy wam zaoferować oba przepisy: klasyk Wloski, czyli ragu i europejską wersje z sosem pomidorowym. 

Składniki na dwie osoby // Czas przygotowania: 30min 
200ml przecieru pomidorowego
1 małą cebule
1 marchewkę
1 cukinie
Przyprawy: sól, oregano, bazylia
250g mielonego mięsa (świńskiego lub wołowego)
100g Spaghetti
  1. Warzywa pokroić na małe kawałki i podpiec na patelni (najlepiej na oliwie)
  2. Warzywa dodać do mięso, wymieszać i doprawić przyprawami
  3. Dodać przecier pomidorowy, poczekać aż się dobrze podgrzeje, wtedy przykręcić ogień i mieszając od czasu do czasu, zostawić na wolnym ogniu przez około 10-15min
  4. W międzyczasie, ugotować spaghetti w dużym garnku 
  5. Odlać spaghetti, sos wymieszać z makaronem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz