Spaghetti alla
Bolognese w sumie nie istnieje we Włoszech: potrawa ta nazywa się "ragu allaBolognese" i nie zwiera sosu pomidorowego. Ale cały świat zna i lubi wariancje z
sosem pomidorowym, dlatego chcemy wam zaoferować oba przepisy: klasyk Wloski,
czyli ragu i europejską wersje z sosem pomidorowym.
Składniki na dwie
osoby // Czas przygotowania: 30min
200ml przecieru
pomidorowego1 małą cebule
1 marchewkę
1 cukinie
Przyprawy: sól, oregano, bazylia
250g mielonego mięsa (świńskiego lub wołowego)100g Spaghetti
- Warzywa pokroić na małe kawałki i podpiec na patelni (najlepiej na oliwie)
- Warzywa dodać do mięso, wymieszać i doprawić przyprawami
- Dodać przecier pomidorowy, poczekać aż się dobrze podgrzeje, wtedy przykręcić ogień i mieszając od czasu do czasu, zostawić na wolnym ogniu przez około 10-15min
- W międzyczasie, ugotować spaghetti w dużym garnku
- Odlać spaghetti, sos wymieszać z makaronem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz