niedziela, 26 stycznia 2014

Ragu alla Bolognese


W ostatnim przepisie podaliśmy instrukcje na spaghetti alla Bolognese, czyli bardziej europejskją wersje włoskiego oryginału. Wiec przyszła pora na ugotowanie ragu!

Składniki na dwie osoby // Czas przygotowania: 2 godz.

250g mielonego mięsa (najlepiej wołowego)
50g pancetta (czyli świeżego boczku)
1 marchewka
1 mała cebula
1 seler zielony
250ml bulionu wołowego
50g koncentratu pomidorowego
25g masła
250ml czerwonego wina
200g spaghetti lub tagliatelle
  1. Warzywa pokroić na małe kawałki 
  2. Rozpuścić masło na patelni, dodać trochę oliwy i włożyć pokrojone warzywa, podsmażając
  3. Pokroić pancette lub boczek i dodać do warzyw na patelnie
  4. Jak już wszystko w patelni nabierze ładny kolor, dodać mięso i dobrze podsmażyć 
  5. Następnie dodać czerwone wino i dalej gotować aż wyparuje.
  6. 125ml bulionu następnie powoli dodawać do mięsa, tak aby nie było mięso za mokre (dajemy sobie czas aby wszystko miało dobra konsystencje)  
  7. W drugich 125ml bulionu rozpuścić koncentrat i ponownie powili dodawać do mięsa
  8. Na wolnym ogniu tak długo gotować, aż dojdzie do kremowej 
  9. W międzyczasie ugotować spaghetti w dużym garnku, odlać i zmieszać z sosem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz