W ostatnim przepisie
podaliśmy instrukcje na spaghetti alla Bolognese, czyli bardziej europejskją
wersje włoskiego oryginału. Wiec przyszła pora na ugotowanie ragu!
Składniki na dwie
osoby // Czas przygotowania: 2 godz.
250g mielonego mięsa
(najlepiej wołowego)
50g pancetta (czyli świeżego boczku)
1 marchewka
1 mała cebula
1 seler zielony
250ml bulionu wołowego
50g koncentratu pomidorowego
25g masła
250ml czerwonego wina
200g spaghetti lub tagliatelle
50g pancetta (czyli świeżego boczku)
1 marchewka
1 mała cebula
1 seler zielony
250ml bulionu wołowego
50g koncentratu pomidorowego
25g masła
250ml czerwonego wina
200g spaghetti lub tagliatelle
- Warzywa pokroić na małe kawałki
- Rozpuścić masło na patelni, dodać trochę oliwy i włożyć pokrojone warzywa, podsmażając
- Pokroić pancette lub boczek i dodać do warzyw na patelnie
- Jak już wszystko w patelni nabierze ładny kolor, dodać mięso i dobrze podsmażyć
- Następnie dodać czerwone wino i dalej gotować aż wyparuje.
- 125ml bulionu następnie powoli dodawać do mięsa, tak aby nie było mięso za mokre (dajemy sobie czas aby wszystko miało dobra konsystencje)
- W drugich 125ml bulionu rozpuścić koncentrat i ponownie powili dodawać do mięsa
- Na wolnym ogniu tak długo gotować, aż dojdzie do kremowej
- W międzyczasie ugotować spaghetti w dużym garnku, odlać i zmieszać z sosem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz