niedziela, 12 stycznia 2014

Tiramisu: klasyczny deser włoski

Dosłownie „Tiramisu” oznacza „Podnieś mnie” – co prawdopodobnie łączy się z faktem, że ten oto deser klasycznie nie należy do deserów lekkich: używamy jajka, mascarpone (tłusty ser homogenizowany), cukier i czekoladę.  Mimo jego dużej kaloryczności, jest to jednak przysmak, którego nie da się ominąć. Oto nasz przepis na domowe Tiramisu


Składniki na 6 porcji // Czas przygotowania: 30min (najlepiej jednak smakuje jak się przygotuje dzień przed serwowaniem)

200g biszkoptów podłużnych
250g Mascarpone (tłusty ser homogenizowany, tłuszcz 42%)
60g Cukru
3 Jajka rozdzielone na białko i żółtko
300ml bardzo mocnej kawy, najlepiej Espresso
10g Kakao
  1. Naparzyć kawę, wlać do miseczki i ochłodzić (np. w lodówce)
  2. Żółtka wymieszać z połową cukru (najlepiej mikserem) aż masa będzie gładka
  3. Dodać mascarpone, urabiając krem
  4. Białka z resztą cukru ubić aż powstanie sztywna piana.
  5. Pianę powoli dodawać do masy z żółtek, mieszając ostrożnie aby nie rozbić puszystej konsystencji - krem mascarpone jest gotowy
  6. W miedzyczasie, zamoczyć biszkopty w kawie (trzeba uważać aby nie były za mokre, ale i również nie za suche -  kawa jest ważnym elementem tiramisu)
  7. Teraz robimy warstwy: rozłożyć biszkopty w płaskim naczyniu, nakładając warstwę kremu marcarpone. W zależności od wielkości naczynia, można zrobić drugą warstwę, kładąc kawowe biszkopty jak i drugą warstwę kremu.
  8. Na końcu, posypać kakałem i odstawić do lodówki na 2-3 godz.
Tiramisu jest najlepsze na drugi dzień, wiec najlepiej deser zostawić w lodowce na noc. Ja również dopiero posypuję kakaem tuż przed serwowaniem.

Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz