Dosłownie
„Tiramisu” oznacza „Podnieś mnie” – co prawdopodobnie łączy się z faktem, że
ten oto deser klasycznie nie należy do deserów lekkich: używamy jajka,
mascarpone (tłusty ser homogenizowany), cukier i czekoladę. Mimo jego dużej kaloryczności, jest to jednak przysmak, którego nie
da się ominąć. Oto nasz przepis na domowe Tiramisu
Składniki na 6
porcji // Czas przygotowania: 30min (najlepiej jednak smakuje jak się
przygotuje dzień przed serwowaniem)
200g biszkoptów
podłużnych
250g Mascarpone
(tłusty ser homogenizowany, tłuszcz 42%)
60g Cukru
3 Jajka
rozdzielone na białko i żółtko
300ml bardzo
mocnej kawy, najlepiej Espresso
10g Kakao
- Naparzyć kawę, wlać do miseczki i ochłodzić (np. w lodówce)
- Żółtka wymieszać z połową cukru (najlepiej mikserem) aż masa będzie gładka
- Dodać mascarpone, urabiając krem
- Białka z resztą cukru ubić aż powstanie sztywna piana.
- Pianę powoli dodawać do masy z żółtek, mieszając ostrożnie aby nie rozbić puszystej konsystencji - krem mascarpone jest gotowy
- W miedzyczasie, zamoczyć biszkopty w kawie (trzeba uważać aby nie były za mokre, ale i również nie za suche - kawa jest ważnym elementem tiramisu)
- Teraz robimy warstwy: rozłożyć biszkopty w płaskim naczyniu, nakładając warstwę kremu marcarpone. W zależności od wielkości naczynia, można zrobić drugą warstwę, kładąc kawowe biszkopty jak i drugą warstwę kremu.
- Na końcu, posypać kakałem i odstawić do lodówki na 2-3 godz.
Smacznego! Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz