piątek, 17 stycznia 2014

Włoski chleb z oliwkami

Nie ma nic lepszego jak ciepły, świeży chleb prosto z pieca. We Włoszech, chleba nigdy nie brakuje przy stole.  Smakuje do antipasti, aby wylizać resztę sosu do spaghetti („Scarpetta”) lub z olejem. No i naturalnie włoskie panini są znane i lubiane na całym świecie. Oto nasz przepis na smaczny chleb z oliwkami

Składniki na jeden bochenek chleba // Czas przygotowania: 3godz.
250g mąki
Kostka drożdży (około 40g)
10g soli
200ml ciepłej wody
10g oliwek (czarne lub zielone z szkiełka)
  1. Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie.
  2. Mąkę rozmieszać z solą.
  3. Do mąki dodać wodę z drożdżami, mieszając, aż powstanie ciasto.
  4. Ciasto dobrze ugnieść i zostawić na 1godz. w ciepłym miejscu, aby urosło.
  5. Po 1 godz. ciasto ponownie ugnieść i zostawić na następne 30min, aby dalej rosło.
  6. Po następnych 30min, ciasta ponownie ugnieść dodając pokrojone na kawałki oliwki.
  7. Uformować kształt chleba i rozgrzać piec na 230 stopni, chleb zostawić na ostatnie 30min aby urósł (np. przy piecu pod przykryciem ręcznika)
  8. Piec chleb przez 15min przy 230 stopniach, potem zmniejszyć ogień na 210 stopni i piec przez następne 20 min.

Smacznego! Buon Appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz