Nie ma nic
lepszego jak ciepły, świeży chleb prosto z pieca. We Włoszech, chleba nigdy nie
brakuje przy stole. Smakuje do
antipasti, aby wylizać resztę sosu do spaghetti („Scarpetta”) lub z olejem. No
i naturalnie włoskie panini są znane i lubiane na całym świecie. Oto nasz
przepis na smaczny chleb z oliwkami
Składniki na jeden bochenek chleba // Czas
przygotowania: 3godz.
250g mąki
Kostka drożdży (około 40g)
10g soli
200ml ciepłej
wody
10g oliwek (czarne
lub zielone z szkiełka)
- Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie.
- Mąkę rozmieszać z solą.
- Do mąki dodać wodę z drożdżami, mieszając, aż powstanie ciasto.
- Ciasto dobrze ugnieść i zostawić na 1godz. w ciepłym miejscu, aby urosło.
- Po 1 godz. ciasto ponownie ugnieść i zostawić na następne 30min, aby dalej rosło.
- Po następnych 30min, ciasta ponownie ugnieść dodając pokrojone na kawałki oliwki.
- Uformować kształt chleba i rozgrzać piec na 230 stopni, chleb zostawić na ostatnie 30min aby urósł (np. przy piecu pod przykryciem ręcznika)
- Piec chleb przez 15min przy 230 stopniach, potem zmniejszyć ogień na 210 stopni i piec przez następne 20 min.
Smacznego! Buon Appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz