Ten oto przysmak jest idealną przekąską,
ale i nadaje się jako pierwsze danie. Najlepiej smakuje, jak się go przygotuje
dzień przed, aby sos dobrze przeszedł przyprawami. Serwowany na ugotowanej
cielęcinie, z odrobiną pieprzu i ciepłym, świeżym chlebem, smakuje najlepiej.
Ale i można użyć plasterki ugotowanego
schabu, cieniutko pokrojonego.
Składniki na dwie osoby // Czas przygotowania: około 30min
200g plasterków cielęciny ugotowanej lub
schabu, cieniutko pokrojone (zimne!)
140g tuńczyka w puszcze (we własnym sosie)
około 4 łyżek majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżkę octu balsamicznego
1 łyżeczkę musztardy
1 łyżeczkę kaparów
5-6 liści bazyli
- Wymieszać tuńczyka, majonez, czosnek, ocet, musztardę, kapary i bazylie w mikserze, aż dojdzie do konsystencji kremowej. Najlepiej przenocować w lodowce, aby przyprawy dobrze przeszły.
- Rozłożyć plasterki cielęciny na płaski talerz i następnie polać sosem tuńczykowym, trochę doprawiając pieprzem
Gotowe! Buon appetito!
Pyszne....juz to robilam....smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń