wtorek, 14 stycznia 2014

Vitello Tonnato: cielęcina w sosie tuńczykowym

Ten oto przysmak jest idealną przekąską, ale i nadaje się jako pierwsze danie. Najlepiej smakuje, jak się go przygotuje dzień przed, aby sos dobrze przeszedł przyprawami. Serwowany na ugotowanej cielęcinie, z odrobiną pieprzu i ciepłym, świeżym chlebem, smakuje najlepiej. Ale i można użyć  plasterki ugotowanego schabu,  cieniutko pokrojonego.

 
Składniki na dwie osoby // Czas przygotowania: około 30min

200g plasterków cielęciny ugotowanej lub schabu, cieniutko pokrojone (zimne!)
140g tuńczyka w puszcze (we własnym sosie)
około 4 łyżek majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżkę octu balsamicznego
1 łyżeczkę musztardy
1 łyżeczkę kaparów
5-6 liści bazyli
  1. Wymieszać tuńczyka, majonez, czosnek, ocet, musztardę, kapary i bazylie w mikserze, aż dojdzie do konsystencji kremowej. Najlepiej przenocować w lodowce, aby przyprawy dobrze przeszły. 
  2. Rozłożyć plasterki cielęciny na płaski talerz i następnie polać sosem tuńczykowym, trochę doprawiając pieprzem
Gotowe! Buon appetito!

1 komentarz: